Koktajl z porzeczek i bananów
- 04
- lipiec
- 2014
Lato nieodłącznie kojarzy mi się z koktajlami owocowymi. Jeśli lato staje się szczodre i nie żałuje słońca i wysokiej temperatury, często nie chce nam się jeść. W gorące dni koktajle owocowe mogą stać się przyjemnym, lekkim posiłkiem, pełnym witamin, przeciwutleniaczy i rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, które obniżają poziom złego cholesterolu, chronią naczynia krwionośne, pomagają oczyszczać organizm z toksyn i jonów metali ciężkich, normują poziom glukozy we krwi… a przede wszystkim wspaniale smakują!
Propozycja koktajlu na dziś, to połączenie czerwonych i białych porzeczek, bananów i maślanki.
Przepis na koktajl z porzeczek i bananów:
- 1,5 szklanki porzeczek
- 1 banan
- 400 ml maślanki
- 1 czubata łyżka stołowa cukru.
Oczywiście proporcje są orientacyjne, ponieważ każdy może przygotować koktajl wedle uznania – bardziej lub mniej słodki, gęsty lub nie, bardziej lub mniej rozdrobniony. Warto jednak pamiętać, aby do koktajli używać maślanki, jogurtu lub kefiru, zamiast mleka – gdyż mleczne produkty fermentowane są lepiej trawione i dostarczają organizmowi więcej korzyści.
Smacznego!
Ostatnie wpisy
- O roli cynku w organizmie. Odporność, uczenie się, hormony.
- ABC zdrowia – litera O
- ABC zdrowia – litera N
- Obiady na letnie upały
- ABC zdrowia – litera M
Archiwa
- październik 2014
- wrzesień 2014
- sierpień 2014
- lipiec 2014
- czerwiec 2014
- maj 2014
- kwiecień 2014
- marzec 2014
- luty 2014
- styczeń 2014
- grudzień 2013
- luty 2010