Koktajl z porzeczek i bananów

Koktajl z porzeczek i bananów

Lato nieodłącznie kojarzy mi się z koktajlami owocowymi. Jeśli lato staje się szczodre i nie żałuje słońca i wysokiej temperatury, często nie chce nam się jeść. W gorące dni koktajle owocowe mogą stać się przyjemnym, lekkim posiłkiem, pełnym witamin, przeciwutleniaczy i rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, które obniżają poziom złego cholesterolu, chronią naczynia krwionośne, pomagają oczyszczać organizm z toksyn i jonów metali ciężkich, normują poziom glukozy we krwi… a przede wszystkim wspaniale smakują!

IMG_2715

Propozycja koktajlu na dziś, to połączenie czerwonych i białych porzeczek, bananów i maślanki.

IMG_2720

Przepis na koktajl z porzeczek i bananów:

  • 1,5 szklanki porzeczek
  • 1 banan
  • 400 ml maślanki
  • 1 czubata łyżka stołowa cukru.

Oczywiście proporcje są orientacyjne, ponieważ każdy może przygotować koktajl wedle uznania – bardziej lub mniej słodki, gęsty lub nie, bardziej lub mniej rozdrobniony. Warto jednak pamiętać, aby do koktajli używać maślanki, jogurtu lub kefiru, zamiast mleka – gdyż mleczne produkty fermentowane są lepiej trawione i dostarczają organizmowi więcej korzyści.

Smacznego!

IMG_2724IMG_2723

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress