ABC zdrowia litera N – natka pietruszki.
Pietruszka jest warzywem szeroko rozpowszechnionym, a jej nać to smaczna przyprawa, ale też zioło stosowane w zielarskich produktach leczniczych. A to dlatego, że natka pietruszki to bogactwo składników mineralnych, witamin i olejków eterycznych!
Liście pietruszki zawierają więcej wapnia w 100 gramach niż mleko, chociaż nie wydaje się to tak istotne, ponieważ przeważnie nie spożywamy jednorazowo 100 gramów liści 🙂
Natka to również bogate źródło magnezu, potasu, żelaza i kwasu foliowego, co kompleksowo poprawia funkcjonowanie układu krążenia. To także źródło witamin przeciwutleniających: E, C i prowitaminy A, co wpływa na jej właściwości bakteriobójcze i uodparniające. Zawarte w natce olejki eteryczne odświeżają oddech, a poza tym mają właściwości dezynfekujące i moczopędne. Warto więc stosować ją jak najczęściej, jako dodatek do potraw!
A jak zwiększyć ilość spożywanej natki pietruszki? Polecam domowe pasty kanapkowe z pietruszką, twarogiem, tuńczykiem lub jajkiem, najlepiej na bazie oleju lnianego. Poza tym warto od czasu do czasu wypić odżywczy koktajl z dodatkiem natki pietruszki, wykorzystując do tego takie owoce, jak pomarańcze, grejpfruty, banany, czy kiwi. W pastach i koktajlach można wykorzystać duże ilości natki, co znacznie zwiększy ich wartość żywieniową. I oczywiście niech łagodne liście pietruszki staną się na co dzień przyprawą do zup i sałatek.
Ostatnie wpisy
- Dieta dla skóry, część II – witaminy
- Dieta dla skóry
- O roli cynku w organizmie. Odporność, uczenie się, hormony.
- ABC zdrowia – litera O
- ABC zdrowia – litera N
Archiwa
- listopad 2023
- październik 2014
- wrzesień 2014
- sierpień 2014
- lipiec 2014
- czerwiec 2014
- maj 2014
- kwiecień 2014
- marzec 2014
- luty 2014
- styczeń 2014
- grudzień 2013
- luty 2010