Obiady na letnie upały

Obiady na letnie upały

Letnie obiady.

Kiedy żar leje się z nieba, zazwyczaj nikt nie ma problemu z dostarczaniem organizmowi płynów. Natomiast często nie chce się wówczas jeść. A jeść powinniśmy regularnie, a nie skazywać nasz rozleniwiony żołądek na wieczorne nadrabianie zaległości pokarmowych z całego dnia. Dlatego poniżej kilka pomysłów na lekki obiad, który nasyci – ale nie rozleniwi, dostarczy potrzebnych składników odżywczych – ale nie obciąży przewodu pokarmowego.

Podstawa to warzywa i owoce! Zawierają sporo wody, błonnika i witamin, które dodadzą energii!

1) Chłodnik z botwinki (2 porcje):

  • pęczek botwinki
  • 2-3 ogórki gruntowe (może być 1 kwaszony)
  • 1 łyżka stołowa poszatkowanego koperki
  • 1 łyżka stołowa poszatkowanego szczypiorku
  • kilka rzodkiewek
  • 600 ml kefiru lub maślanki
  • sól, pieprz, czosnek do smaku

Botwinkę zalać bulionem warzywnym lub drobiowym (tylko tyle, aby przykryć warzywo), gotować do miękkości (ok.15 minut), następnie wystudzić. Następnie dodać pozostałe warzywa, maślankę i doprawić do smaku. Proporcje dodawanych warzyw można zmienić wedle uznania. Chłodnik należy wstawić do lodówki, najlepiej na minimum 2 godziny.

Botwinkę można przygotować w podobny sposób również w formie ciepłej zupy, gotując ją w większej ilości wody, bez dodatku maślanki, czy kefiru.

 chłodnik

2) Chłodnik owocowy (2 porcje)

  • 150 g borówek
  • 2 brzoskwinie
  • 500ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka stołowa miodu lub cukru wanilinowego

Owoce zblendować, stopniowo dodawać jogurt i cukier/miód. Schłodzić w lodówce. Jeśli chłodnik ma być bardziej pożywny, można dodać ugotowany, drobny makaron.

 borówki

3) Warzywa “na patelnię” z kuskusem (2 porcje)

  • 750 g mieszanki warzywnej “na patelnię” lub wybranych świeżych warzyw
  • pół szklanki kaszki kuskus

Warzywa na patelnię dusić na 1 łyżce stołowej oliwy z oliwek, następnie dodać kuskus i szklankę bulionu warzywnego lub drobiowego. Dusić jeszcze chwilę, po czym otworzyć i gotować na małym ogniu do chwili odparowania nadmiaru wody. Można dodać kiełki fasoli mung, koncentrat pomidorowy do smaku, itd. Dla bardziej głodnych, polecam to danie z mięsem z piersi kurczaka lub ulubionymi serami.

 kuskus i warzywa

Tagi tego wpisu , , , ,  

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress