Obiady na letnie upały
- 30
- lipiec
- 2014
Letnie obiady.
Kiedy żar leje się z nieba, zazwyczaj nikt nie ma problemu z dostarczaniem organizmowi płynów. Natomiast często nie chce się wówczas jeść. A jeść powinniśmy regularnie, a nie skazywać nasz rozleniwiony żołądek na wieczorne nadrabianie zaległości pokarmowych z całego dnia. Dlatego poniżej kilka pomysłów na lekki obiad, który nasyci – ale nie rozleniwi, dostarczy potrzebnych składników odżywczych – ale nie obciąży przewodu pokarmowego.
Podstawa to warzywa i owoce! Zawierają sporo wody, błonnika i witamin, które dodadzą energii!
1) Chłodnik z botwinki (2 porcje):
- pęczek botwinki
- 2-3 ogórki gruntowe (może być 1 kwaszony)
- 1 łyżka stołowa poszatkowanego koperki
- 1 łyżka stołowa poszatkowanego szczypiorku
- kilka rzodkiewek
- 600 ml kefiru lub maślanki
- sól, pieprz, czosnek do smaku
Botwinkę zalać bulionem warzywnym lub drobiowym (tylko tyle, aby przykryć warzywo), gotować do miękkości (ok.15 minut), następnie wystudzić. Następnie dodać pozostałe warzywa, maślankę i doprawić do smaku. Proporcje dodawanych warzyw można zmienić wedle uznania. Chłodnik należy wstawić do lodówki, najlepiej na minimum 2 godziny.
Botwinkę można przygotować w podobny sposób również w formie ciepłej zupy, gotując ją w większej ilości wody, bez dodatku maślanki, czy kefiru.
2) Chłodnik owocowy (2 porcje)
- 150 g borówek
- 2 brzoskwinie
- 500ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka stołowa miodu lub cukru wanilinowego
Owoce zblendować, stopniowo dodawać jogurt i cukier/miód. Schłodzić w lodówce. Jeśli chłodnik ma być bardziej pożywny, można dodać ugotowany, drobny makaron.
3) Warzywa “na patelnię” z kuskusem (2 porcje)
- 750 g mieszanki warzywnej “na patelnię” lub wybranych świeżych warzyw
- pół szklanki kaszki kuskus
Warzywa na patelnię dusić na 1 łyżce stołowej oliwy z oliwek, następnie dodać kuskus i szklankę bulionu warzywnego lub drobiowego. Dusić jeszcze chwilę, po czym otworzyć i gotować na małym ogniu do chwili odparowania nadmiaru wody. Można dodać kiełki fasoli mung, koncentrat pomidorowy do smaku, itd. Dla bardziej głodnych, polecam to danie z mięsem z piersi kurczaka lub ulubionymi serami.
Ostatnie wpisy
- O roli cynku w organizmie. Odporność, uczenie się, hormony.
- ABC zdrowia – litera O
- ABC zdrowia – litera N
- Obiady na letnie upały
- ABC zdrowia – litera M
Archiwa
- październik 2014
- wrzesień 2014
- sierpień 2014
- lipiec 2014
- czerwiec 2014
- maj 2014
- kwiecień 2014
- marzec 2014
- luty 2014
- styczeń 2014
- grudzień 2013
- luty 2010