Dieta dla skóry, część II – witaminy

Dieta dla skóry, część II – witaminy

W poprzednim wpisie namawiałam Was do jedzenia produktów bogatych w karotenoidy 🥕🥬🍣
Dziś napiszę o witaminach, które pozytywnie wpływają na stan skóry.
 
WITAMINA C to przeciwutleniacz, więc podobnie do karotenoidów może zmniejszać stan zapalny skóry i chronić przed nowotworami. Ale ma też inne, bardzo istotne działanie – odpowiada za stymulację syntezy kolagenu 🧡, a co za tym idzie pomaga zwiększyć gęstość skóry właściwej, poprawić jej elastyczność i spłycać drobne zmarszczki 🫶
 
Wcinajcie więc:
🫑 paprykę, pomidory, kiszonki, szpinak, jarmuż, natkę pietruszki, (polecam koktajle z zielonymi warzywami liściastymi, w tym z natką pietruszki),
🥦 brukselkę, brokuły, kalafior, kalarepę,
🍓 porzeczki, jagody, maliny, poziomki, truskawki, cytrusy (celowo cytrusy wrzucam na koniec, ponieważ wbrew temu, co nam się kojarzy, witamina C to nie tylko cytryna).
🥔 Tak przy okazji – wiecie, że w Polce znaczących źródłem witaminy C są też ziemniaki? To ze względu na duże ilości, jakie zjadamy 😀
 
Przypominam, że witamina C nie lubi wysokich temperatur i światła, więc przechowuj produkty w nią bogate w ciemnym i chłodnym miejscu. Poza tym jak najczęściej jedz świeże warzywa i owoce, a jeśli nie musisz – nie obieraj ich. Jeśli gotujesz – to w małej ilości wody (i wrzucaj na wrzątek), albo na parze.
 
Może być zdjęciem przedstawiającym truskawka
 
WITAMINA E nazywana jest często witaminą młodości, albo płodności. Nie bez powodu! Poza tym, że jest przeciwutleniaczem i hamuje procesy zapalne, to poprawia elastyczność naskórka i skóry właściwej, a także chroni kolagen i błonę komórkową.
 
Jak dostarczymy ją z jedzeniem? Pamiętaj o:
🧡 olejach roślinnych (najlepiej na zimno – przygotuj sos do sałatki, skrop pieczywo, dodaj do twarożku, ziemniaków, itp.),
🧡 kiełkach,
🥜 orzechach i nasionach (dynia, słonecznik, migdały, sezam, siemię lniane, itp.),
🫘 nasionach roślin strączkowych,
🥑 awokado,
🥚 jajkach,
🍞 pełnoziarnistych produktach zbożowych, otrębach,
🥬 zielonych warzywach liściastych (zauważcie, że pojawiają się one w kontekście dbania o skórę przy każdym elemencie, jaki omawiam).
 
Brak dostępnego opisu zdjęcia.
 
WITAMINA D 🌞🌞🌞
Badania potwierdzają jej wpływ na dobrą mineralizację kości, pracę hormonów oraz odporność (zmniejsza stany zapalne i chroni przed chorobami autoimmunologicznymi), układ nerwowy (zmniejsza ryzyko rozwoju demencji), mięśniowy, pracę serca, itd.
Ze względu na przeciwzapalne i immunomodulujące działanie witaminy D również na skórę, możemy ją traktować, jak dodatkową barierę przed niekorzystnymi czynnikami środowiska. Wpływa ona także na regenerację i odbudowę komórek oraz gojenie się ran.
 
Patrząc za okno, dziś synteza skórna wydaje się niemożliwa, więc pamiętajcie o:
🍣 rybach, zwłaszcza tłustych, jak łosoś, makrela, śledź, sardynki, (lub tranie) i krewetkach,
🍳 jajkach,
🧀 nabiale (masło, żółty ser, camembert),
🥩 wątróbce,
🍄 grzybach – nie tych z ikonki, ale: Shiitake, borowikach, pieczarkach, kurkach, a także drożdżach piwnym (to witamina D2)
💊 suplementacji.
 
Niektóre produkty spożywcze wzbogaca się o witaminę D (np. napoje roślinne, margaryny).
 
Może być zdjęciem przedstawiającym wędzony łosoś
 
Czas na witaminy z GRUPY B 🍗🍳🧀🍞
Grupa tych witamin ma tak szerokie oddziaływanie na nasz organizm, że temat ten zostawię sobie na inny wpis.
Dziś warto jednak wspomnieć, że wiele z nich wpływa na skórę – na przykład:
👉 niacyna (witamina B3) chroni skórę przed utratą wody,
👉 foliany (czyli witamina B9) wpływają na syntezę i odżywienie komórek skóry,
👉 kwas pantotenowy (witamina B5) na ich regenerację,
👉 biotyna (B7) zmniejsza stany zapalne skóry (i pewnie wiecie, że sprzyja zdrowiu włosów i paznokci),
👉 a poza tym wpływ mają też witaminy B2, B6 i B12 (ich niedobory manifestują się między innymi zmianami skórnymi, np. pieczeniem i swędzeniem skóry, „zajadami”, egzemą, wysypką, przebarwieniami, itp.).
 
Witaminy z grupy B występują w różnych produktach, np.
🧀 B2 – mleko i nabiał, podroby (już wiecie, dlaczego nie mówię jednoznacznego „nie” podrobom), jajka, drożdże, orzechy, nasiona roślin strączkowych,
🍗 B3 – mięso, ryby, owoce morza, nabiał, jajka, produkty zbożowe, warzywa i owoce (choć warzywa z mniejszą biodostępnością, niż w produktach odzwierzęcych), drożdże, orzechy ziemne,
🥩 B5 – wołowina, kurczak, podroby, mleko, nabiał, grzyby, awokado, ziemniaki, płatki zbożowe, nasiona roślin strączkowych,
🍞 B6 – pełnoziarniste produkty zbożowe, mięso, ryby, jajka, orzechy i nasiona, awokado, warzywa skrobiowe,
🍞 B7 – mąka, podroby, nabiał, jajka (tylko gotowane), drożdże, orzechy, szpinak, marchew, pomidory, nasiona roślin strączkowych,
🥬 B9 – warzywa liściaste, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, podroby, jajka,
🍗 B12 – mięso, ryby, jajka, mleko i nabiał.
 
Brak dostępnego opisu zdjęcia.

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress