ABC zdrowia – litera K = KIEŁKI
- 28
- kwiecień
- 2014
- Autor: Monika
- Dietetyczny blog, porady
- komentarze 2
ABC zdrowia, litera K = KIEŁKI
Kiełki to młoda postać rośliny, a więc zawierają mnóstwo składników, które mają służyć jej do wzrostu – białka, tłuszcze, hormony roślinne, enzymy, itp. Są kumulacją składników, które również u ludzi pełnią ważne funkcje zdrowotne i odżywcze!
Zawierają takie witaminy, jak: A, E, H, C, B1, PP, kwas foliowy, a ponad to wiele składników mineralnych: magnez, cynk, potas, mangan, selen, siarka, wapń oraz żelazo. Składniki te występują w nich w większej ilości, niż w dorosłej roślinie, a poza tym są lepiej przyswajalne przez organizm.
Regularne spożywanie kiełków różnych roślin poprawia odporność, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, chroni przed chorobami cywilizacyjnymi (np. miażdżycą) i nowotworami, odbudowuje florę bakteryjną jelit, odmładza!
Dzięki enzymom, kiełki poprawiają strawność innych pokarmów, które z nimi spożywamy, a dzięki błonnikowi poprawiają przemianę materii, a więc są wskazane w diecie (nie tylko odchudzającej).
Warto zainteresować się ich właściwościami i hodować przez cały rok!
Ostatnie wpisy
- O roli cynku w organizmie. Odporność, uczenie się, hormony.
- ABC zdrowia – litera O
- ABC zdrowia – litera N
- Obiady na letnie upały
- ABC zdrowia – litera M
Archiwa
- październik 2014
- wrzesień 2014
- sierpień 2014
- lipiec 2014
- czerwiec 2014
- maj 2014
- kwiecień 2014
- marzec 2014
- luty 2014
- styczeń 2014
- grudzień 2013
- luty 2010