ABC zdrowia – litera K = KIEŁKI

ABC zdrowia – litera K = KIEŁKI

ABC zdrowia, litera K = KIEŁKI

Kiełki to młoda postać rośliny, a więc zawierają mnóstwo składników, które mają służyć jej do wzrostu – białka, tłuszcze, hormony roślinne, enzymy, itp. Są kumulacją składników, które również u ludzi pełnią ważne funkcje zdrowotne i odżywcze!

Obrazek przedstawiający kiełki roślin

Kiełki

Zawierają takie witaminy, jak: A, E, H, C, B1, PP, kwas foliowy, a ponad to wiele składników mineralnych: magnez, cynk, potas, mangan, selen, siarka, wapń oraz żelazo. Składniki te występują w nich w większej ilości, niż w dorosłej roślinie, a poza tym są lepiej przyswajalne przez organizm.
Regularne spożywanie kiełków różnych roślin poprawia odporność, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, chroni przed chorobami cywilizacyjnymi (np. miażdżycą) i nowotworami, odbudowuje florę bakteryjną jelit, odmładza!

Dzięki enzymom, kiełki poprawiają strawność innych pokarmów, które z nimi spożywamy, a dzięki błonnikowi poprawiają przemianę materii, a więc są wskazane w diecie (nie tylko odchudzającej).
Warto zainteresować się ich właściwościami i hodować przez cały rok!

Tagi tego wpisu ,  

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress