ABC zdrowia – litera H

ABC zdrowia – litera H

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie

ABC zdrowia… czas na literę H… czyli na witaminę H (bardziej znaną, jako biotyna).

Mało o niej słyszymy, ponieważ częściowo jest syntetyzowana przez bakterie jelitowe, a więc wydaje się zbędna w diecie. Jednak warto o niej pamiętać – zwłaszcza po antybiotykoterapii, która niszczy część dobroczynnych bakterii naszego organizmu!

Kalafior

Kalafior

Biotyna to witamina urody! Wpływa na stan skóry, włosów i paznokci, zapobiega siwieniu i łysieniu! Jej nazwa pochodzi zresztą od niemieckiego słowa Haut, czyli skóra.
Biotyna poprawia także nasze samopoczucie, współdziałając z aminokwasami w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego! Poza tym uczestniczy w przemianach tłuszczy, aminokwasów oraz węglowodanów w organizmie oraz jest potrzebna do prawidłowego gojenia się ran.

Dostarczymy ją organizmowi, jedząc wątróbkę (nie znalazłam ładnego zdjęcia tej potrawy ;)), orzechy, żółtko jaj (byle nie na surowo, bo w takiej wersji jest związana przez awidynę i niedostępna dla organizmu), kalafior, groch, soję, grzyby, czy produkty z mąki pełnoziarnistej.

Tagi tego wpisu , , , ,  

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress