O roli cynku w organizmie. Odporność, uczenie się, hormony.

O roli cynku w organizmie. Odporność, uczenie się, hormony.

grafika chory

Myśląc o wzmacnianiu odporności, większość z nas wyobrazi sobie witaminę C, być może ktoś wspomni o tranie, czosnku, miodzie. Niewielu zdaje sobie sprawę, jak ważnym pierwiastkiem jest cynk!

Cynk jest składnikiem lub „współpracuje” z ponad dwustoma enzymami, a więc ma wpływ na wiele procesów w organizmie. Między innymi jest składnikiem enzymów, które chronią organizm przed działaniem wolnym rodników oraz tych, które usuwają dwutlenek węgla z organizmu. Jego prawidłowa ilość w diecie chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi, ponieważ bierze udział w regulacji ciśnienia krwi i rytmu serca, bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek, stabilizacji błon komórkowych oraz ma wpływ na stężenie cholesterolu i witaminy A we krwi. W związku z pełnieniem tak licznych funkcji w organizmie, jego niedobór skutkuje zaburzeniami odporności i trudnościami w gojeniu się ran.

Ale to nie wszystko! Cynk ma wpływ na prawidłowe przewodnictwo nerwowe, a pośrednio na proces zapamiętywania i uczenia się. Jest też potrzebny do tworzenia, przechowywania i uwalniania do krwi insuliny, do syntezy hormonu wzrostu, hormonów płciowych i innych hormonów. Jego niedobory w okresie wzrostu powodują zaburzenia w rozwoju fizycznym i umysłowym, a u nastolatków utrudniają walkę z trądzikiem. Każda mama zna kremy z tlenkiem cynku, stosowane w pieluszkowym zapaleniu skóry, ale cynk leczy też poważniejsze choroby skóry, nawet owrzodzenia.

Nasz bohater ma też wpływ na metabolizm węglowodanów, białek, kwasów nukleinowych i alkoholu. Jego niedobór może prowadzić do zaburzeń w odczuwaniu smaku i zapachu.

Co więc jeść, aby nie brakowało nam cynku? Najwięcej znajdziemy go w ciemnym pieczywie, kaszy jaglanej i gryczanej, płatkach zbożowych (ale nie kukurydzianych), serach żółtych i pleśniowych, mięsie wieprzowym, cielęcym, nasionach roślin strączkowych, orzechach oraz nasionach słonecznika, sezamu i pestkach dyni. Warto też jadać jajka, chudy twaróg, mięso drobiowe, ryż i zielony groszek. Najlepiej więc urozmaicać dietę, aby zapewnić codziennie kilka źródeł cynku i nie doprowadzać do jego niedoboru.

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress